Tureckie słodycze, które można przywieźć z wakacji

Wakacje w Turcji to niezapominane widoki i atrakcje, ale również niespotykana kuchnia. Wśród wielu dań tureckiej kuchni szczególne miejsce zajmują tureckie słodycze, ujmujące swoim smakiem. Wiele z nich bez większych problemów można przywieźć z wakacji do domu bez obaw o utratę ich smaku czy wyglądu. Jednak są również takie, które ze względu na swoją strukturę nie dadzą się zapakować do walizki, dlatego też może je skosztować jedynie podczas urlopu.

Tradycyjne słodycze z Turcji

Wybierając się do Turcji raczej trzeba zapomnieć o diecie. Produkowane w tym kraju słodkości to bowiem niemalże bomby kaloryczne. Wiele z nich powstaje na bazie słodkiego sorbetu, który stanowi mieszaninę wody i cukru lub miodu. Będąc na wakacjach w Turcji można skosztować wielu różnorodnych ciast i deserów. Desery i masy do ciast produkuje się niezwykle często na bazie mleka, orzechów i owoców jak również tłustej śmietany. Podstawą wielu słodyczy w Turcji są także odpowiednio przygotowywane ciasta, które same w sobie są słodkie. Wiele ciast i deserów przygotowywanych jest również z dodatkiem oleju, co dodaje im sporo kaloryczności.

Najbardziej popularne ciasta i desery tureckie

Rodzajów ciast i deserów, których można spróbować w Turcji jest bardzo wiele, jednak niektóre stanowią obowiązkową pozycję w menu turystów przyjeżdżających do Turcji. Na pierwszym miejscu wiele osób stawia przede wszystkim baklawę. Podawana najczęściej w formie małych kwadracików lub rombów przygotowywana jest z ciasta francuskiego. Pomiędzy jego warstwami układa się orzechy i pistacje, a także dodaje sporą ilość sorbetu na bazie wody i miodu. Jest niezwykle aromatyczna, słodka i z pewnością bardzo kaloryczna. Jest dosyć krucha, dlatego też ciężko zabrać ją do domu, jednak na potrzeby turystów cukiernicy tureccy produkują ją w niewielkich opakowaniach, które można zapakować do walizki.

Chałwa

Nie można również ominąć chałwy, która znana jest na całym świecie, jednak to właśnie tutaj jest jej ojczyzna. Jej podstawę stanowi karmel i miazga z odpowiednio dobranych nasion. Najczęściej produkuje się ją na bazie pistacji i kakao. Chałwa bez większych problemów może być zapakowana do bagażu, warto ją jednak zabezpieczyć. Dobrze wykonana chałwa jest blokiem, który jednak jest stosunkowo kruchy, jeśli jest na niego duży nacisk.

Lokum

Turyści wyjeżdżając z Turcji zabierają ze sobą również lokum. Można powiedzieć, że jest to odmiana żelków. W tym kraju wytwarza się je, gotując przez wiele godzin syrop cukrowy i skrobię. Do mieszaniny dodaje się aromaty, jak na przykład różany. Po ostygnięciu na drewnianych tacach kroi się ją na małe kawałki, a na koniec obtacza w cukrze pudrze lub w czekoladzie. Ten przysmak bez problemu można zabrać ze sobą z wakacji do domu.